26 Aralık 2012 Çarşamba

Mantı



      Bugün benim çok severek yediğim ama yapımı epey zahmetli olan klasik türk yemeği mantı tarifi vermek istiyorum. Her yörede var aslında mantı ama yapım şekli değişik. Ben bizim yaptıgımız gibi bir tarif vereceğim ama eminim daha farklı mantı yapanlar da vardır. Mesela ben nohutlu mantı yapanları biliyorum, ya da önce fırınlayıp sonra haşlayanları.
 Bizim evde mantı yapıldıgı gün herkes mantı yapımına katılır. Annem hamurunu yoğurur ve açar. Babam içini hazırlar ve kesilen mantıların üzerine hazırladıgı içten koyar. Ben,kardeşim ve babam kapatırız. Tek kişi mantı yapmak çok zor olsa gerek :) Annem pişirir ve hep birlikte yeriz. Tabi aileniz 2 kişiden oluşuyorsa bukadar zahmetli olmuyor. Eşim ve ben iki tabak yiyip doyuyoruz. :)
 Gelelim tarifine...
Un,ılık su,tuz ve 1 yumurtayı kulak memesi yumusaklıgına gelene kadar yoğuruyoruz. Çok sert olmasın ki, hamur güzel açılsın. İç harcına ise, yarım kilo kıyma ve rendelenmiş iki kuru soganı yoğuruyoruz. Karabiber,tuz,kırmızı biberi de koyup iyice yoguruyoruz. Hamurumuzu portakal büyüklüğünde bezelere ayırdıktan sonra birini alıp oklavayla açıyoruz. Çok inceltmeyin ki suya girince erimesin. Sonra açtıgımız hamuru 1cm'lik şeritlere ayırıyoruz. 1cmlik şeritleri de keserek küçük kareler oluşturuyoruz. Hazırladıgımız içtin koyup çapraz iki ucunu birleştirip bohça şeklinde kapatıyoruz. Hepsi bittikten sonra bir tencereye su ve tuz koyup kaynatıyoruz. İçine hazırladıgımız mantıları koyup pişiriyoruz. Çok sık karıstırmayın ki mantılar açılmasın.  Başka bir tavada tereyağı ve salçayı sos şeklinde pişiriyoruz. Mantılar piştikten sonra tabaga önce mantıları, üzerine hazırladıgımız sosu,üzerine sarımsaklı yogurdu döküyoruz. Tavsiyem sarımsaklı yogurttur:)
Üzerine istege baglı nane,sumak veya kekik dökebilirsiniz..
Afiyet olsun!

2 yorum:

  1. off nefis nefis, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?



    İletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com

    YanıtlaSil

Fikirleriniz benim için çok değerli:)