14 Mayıs 2013 Salı

Bir Kars Klasiği: Patatesli Ekmek

    Herkese mutlu günler diliyorum. Bugun sizlerle bizim evde özel günlerde pişen bir ekmek tarifi vermek istiyorum.Ekmek dediğime bakmayın, aslında o tam bir çörek. Hem de öyle böyle bir çörek değil!
   Günlerdir canım acayip istiyordu, Allah razı olsun annem de beni kırmadı ve yaptı. Biraz yorucu olsa da piştikten sonra etrafa yayılan kokular bile bu yorgunluğu unutturmaya yetiyor inanın.
  Annem bu ekmeği babaannemden öğrenmiş. Ben de hatırlıyorum, bayramlarda yapardı babaannem.  Biz de afiyetle yerdik. Şimdi  annem aynı şekilde bayramlarda yapıyor. Her yiyen de mutlaka tarif istiyor. Hazır annem bugun yaparken, ben de boş durmadım ve sizin için fıtıgraflar çektim.
  Mutlaka yapmanızı tavsiye ediyorum.. Sonuçtan çoook memnun kalacaksınız, garantisi benim :)
  Gelelim yapılışına.. Öncelikle fotografları koyuyorum daha sonra malzemelerle birlikte nasıl yapıldıgını da dilim döndükçe anlatmaya çalışacagım...





Öncelikle hamurumuzu hazırlıyoruz. Hamur için gerekli malzemeler;
-4 su bardagı un
-yarım paket yaş maya
-1 su bardagı su
-1 yumurta (sarısını ayırıp akını koyun)
-1 çay kaşığı tuz.
    Hamurumuzu yogurup üzerini temiz bir bezle kapatıp mayalanması için bırakıyoruz. Hamurumuz kabarırıken biz ekmeğimizin içini hazırlayalım.
    4-5 tane orta boy büyüklükte patatesi haşlıyoruz. 2 orta boy kuru soganı yemeklik dogruyoruz. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup,çiğ soğanla karıstırarak eziyoruz. İçine dilediginiz kadar tuz koyabilirsiniz.
Hamurumuz mayalandıktan sonra, hamuru önce el yardımıyla açıyoruz. Mayalı hamur oldugu için açılması biraz çileden çıkarıcı olabiliyor.  Oklava yardımıyla bir müddet daha açıp üzerini yağlıyoruz.
     Daha sonra hamuru ortadan ikiye katlıyoruz ve bu katını da yağlıyoruz. Sonra dörde katlıyoruz ve bu katını da yağlıyoruz ve dörde katlanmış şekilde duran hamurun üzerine hazırladıgımız patatesli harcı koyuyoruz.Bohça şeklinde kapatıyoruz. Ve tepsimize seriyoruz. El yardımıyla aça aça bütün tepsiyi dolduracak büyüklükte bir hamur elde ediyoruz.
     Ayırdıgımız yumurta sarısını yogurtla karıstırıp üzerine sürdükten sonra önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırına koymadan önce çatalla birkaç yerinden delmeyi unutmayın, mayalı hamur oldugundan şişip patlamasın..
    Biz  annemle çay keyfi yapmaya hazırlanıyoruz :)  Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin, sevgilerimle........

5 yorum:

  1. teyzemin ellerine sağlık.o yapar da lezzetli olmamı:)ben bunu bir deneyim.yalnız sıvı yağlamı yoksa eritilmiş margarinlemi yağlanacak.onu belirtmemişsin.Bizimkiler de bilir de bunu benim daha yapmışlığım yok.nasılda güzel kızarmış.anneyle çay keyfi de başka olur. bizde balkonda kısırımızı yapıp çayımızı demleyip bi güzel otururduk.ahh ah.neyse gurbette olmak zor.annene ve sana sevgi ve selamlarımı gönderiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sulecim cok teşekkür ederiz. Belirtmeyi unutmuştum sıvı yağlar yaglamak gerek. Mutlaka denemeni tavsiye ederim canım damak tadına uyacagı

      Sil
  2. Yorumum tam yayınlanmamış, hay Allah :) Begenmene cok sevindim Şule, bekarken bizim de cok keyifli günlerimiz olurdu annemle, balkon keyfi bunlardan birincisidir. Evlenince durum daha farklı oluyor tabi, Allah saglık sıhhat versin de gerisi yine olur :) Annem ve ben de sana kucak dolusu sevgilerimizi gönderiyoruz..

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir tarife benziyor.yapılacak listeme aldım. İzlemeye aldım sizi sizde beni ziyaret eder ve desteklerseniz çok sevinirim....
    http://gulaycansever.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülay hanım öncelikle hoşgeldiniz.. mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum..
      Blogunuza da seve seve gelirim:)
      sevgilerimle..

      Sil

Fikirleriniz benim için çok değerli:)