11 Ekim 2013 Cuma

7 Tahıllı Ekmek Tarifi

Bu aralar blogumla pek ilgileniyorum maşallah :) Hamaratligim pek bi üzerimde, dogum oncesi izne ayrıldım evde kendimi ise güce verdim tekrar. Sekerden dolayı sürekli hareket halindeyim, yediklerimi ancak bu şekilde glukoza donusturmeden yakiyorum.
Fırından alınan ekmekleri zaten yiyemiyorum ve son olarak anladım ki, hem paketlerde satılan çavdar ekmekleri hem de fırından alınan ekmekler tam çavdar yada tam buğday ekmeği değiller. Nedeni ise çavdar ununun ve tam buğday ununun, içine beyaz un konmadan pismemesiymis. Hal boyle olunca, tek çare ekmek yapma makinası alınmalıydı. Eşim olaya el atarak bana hemen bir ekmek yapma makinası aldı. Ve ben de başladım arastirmalarima. Öncelikle makineden söz etmek istiyorum. Bugünlerde ulasali tam on gün oluyor ve ben on günde 4 kez ekmek yaptım. Markası arcelik ekmekçim. Hızlı ekmek programı ekmeğin içini tamamen hamur bıraksa da diğer programları gerçekten harika. Bu da şu demek oluyor; eğer gerçekten lezzetli ekmekler yapmak istiyorsanız 3 saatinizi gözden çıkaracaksınız..
Gelelim bugünkü ekmek tarifine.. 7 tahlili ekmek hem benim için hem de bebeğim için gerçekten çok faydalı. Seker hastaları için de ideal ekmeklerden biri.
İşte malzemeler:
4 su bardağı 7 tahlili un(ben sinangil unu kullandım)
2 yemek kaşığı zeytinyagi
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
Dilerseniz şeker (malum ben koymadım)

Burda önemli husus şu, ekmek yapma makinasında ekmek yaparken, suyu ve yağı ilk once koyup üzerine unu ve mayayi suyla hiç temas ettirmeden koymak. Unu bekledikten sonra parmaginizla çukur yapıp içine mayayi koyabilirsiniz. Ve bir diğer önemli not, yemeğinizi asla sicakken dilimlemeyin, dağılır.
Içine  ceviz ve zeytin de koyabilirsiniz. 3 saat sonra miss gibi kokularla ekmeğini hazır. Afiyet olsun.....



4 yorum:

Fikirleriniz benim için çok değerli:)