4 Haziran 2013 Salı

Çilekli Milkshake

      Herkese iyi günler diliyorum.. Dün eşim ve kardeşimle  çok meşhur bir cafeden aldıgımız milkshake'e dünyanın parasını bayılınca ''e ben bunu size yaparım ki' dedim:) Bugun de verdiğim sözü tuttum ve yaptım. Ev halkının tercihi çilekli milkshakeden yana oldu.  Yaparken de fark ettim ki, ev yapımı oldugu için son derece besleyici bir tatlı. Okuldan gelen çocuklarınıza aperatif olarak hazırlayabileceginiz bomba bir içecek. Bu leziz tatlının tarifine geçeyim hemen..

-Bir büyük kase çilek
-2 su bardagı  soguk süt
-4 top kaymaklı dondurma
-3 yemek kasıgı bal( dilerseniz toz şeker de kullanabilrsiniz ama ben balın her zaman daha faydalı bi tatlandırıcı oldugunu düşündüğümden limonatada bile bal kullanırım)
-buz

Bu tarifle 3 bardak milkshake çıktı.. Yapacak olanlara kolay gelsin..
Sevgilerimle..



3 Haziran 2013 Pazartesi

İki Parçalı Elbise Dikimi

     Annem  bir arkadasının oğlunun düğününde giymek üzere bir elbise yapmamı istedi. Hemen pazara çıktık ve bir sürü kumaş aldık. Annemin örnek bir elbisesini de yanıma alıp evimin yolunu tuttum. Aslında bu kumaştan yapmayacaktım fakat kumaşlarımı karıstırırken bu kumaşlar gözüme ilişti, annemin de mavi rengi çok sevmesinden dolayı bu kumaşları kullanmaya karar verdim.
     Annemin eski elbisesini kalıp olarak kullandım yalnız bu elbiseyi hem çan etek olarak biçtim hem de boyu diger elbiseden daha uzun oldu. Annem böyle olmasını istedi. Üst kısım robadan kestim altına da iki yerden pileli çan etek kestim. Eteğini ön kısımdan pileli yapacak arkadaslar, ön kısım arka kısımdan daha geniş olmalı. Bu detayı unutmayın..
   Dikim işlemi bittikten sonra güzelce ütüledim. Ve yaka kısmını boru boncukla süsledim.Böylece bu elbise bana tam 4 TL ye mal oldu :))  Ben üzerime giydigimde biraz bol oldu ve hoş durmadı o nedenle askıda çekip koydum elbiseyi. İnşallah sahibinin üzerinde çekip koyucam buraya :)  Güzel günlerde giy Annecim :)

  Herkese mutlu bir hafta diliyorum...




2 Haziran 2013 Pazar

Kolay Krep Tarifi

      Malum bugun pazar, herkes bütün marifetlerini konusturmustur sabah kahvaltısında :)  Benim eşim de krep isteyince kıramadım ve yaptım.Eskiden adı akıtma olan bu tarifin adı artık krep :) gittikçe sosyetikleşiyoruz :) Lezzeti gerçekten harika ve tutturmamanıza imkan yok.. Bu tarifle 8 tane krep çıkıyor.
Mutlu pazarlar....

-2 yumurta
-2 yemek kaşıgı zeytinyagı
-yarım bardak su
-2 su baragı süt
-2 tatlı kaşığı tuz
-1,5 su bardagı un

 Öncelikle sıvı malzemelerin hepsini karısıtıryoruz unu ekleyip güzelce çırpıyoruz. Krep tavanız varsa işiniz kolay ama benim yok :) Teflon tavayı alıyoruz  ve her krep döküşümüzden önce tavaya çok az margarin koyuyoruz. Klasik kepçeden bir parmak kadar daha az alıp tavaya döküyoruz. Altlı üstlü pişiriyoruz.. Kreplerimiz hazır...  Yanına herşey yakısıyor, tatlı tuzlu ne isterseniz.. Afiyet olsun..

Dip Not: Çilek reçeliyle denemenizi tavsiye ederim :)

1 Haziran 2013 Cumartesi

Karışık Dolma

     Çoook sıcak bir Ankara gününden herkese sevgiler... Hamile oldugumdan beri bir işimi bitirip şöyle rahatça oturamıyorum, çok çabuk yoruluyorum. Bu nedenle biraz iş yapıp biraz dinlenerek çok kısa bir işi bütüüün bir günde anca yapıyorum.. Bu vesileyle de kardeşimin dalga konusu oluyorum..
   Temizlik yaparken zorlansam da yemek denince olay değişiyor tabi :) 15. haftadayım ve ben tam 5 kilo almıs durumdayım :)
     Siz de bu lezzetli dolmalardan yapmak isterseniz tarifi aşağıda.. Sevgilerimle....

Malzemeler:
Kuru patlıcan
Kabak
Kuru dolmalık biber
Salamura yaprak
İçi için:
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
6 adet iri boy soğan
1’er tatlı kaşıgı kekik ve nane
1 tatlı kaşığı tozşeker
 tuz, karabiber
5 adet iri domates
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı domates salçası 


  Soğan rendeleyerek işe başlıyoruz. Ben yemeklerde soganın agzıma gelmesinden pek hoşlanmıyorum, rendelemek bu sorunu çözüyor. Pirinci, zeytinyağını ve baharatları karıstırıp iç harcını hazırlıyoruz. Kimileri içini pişirip de yapar ama ben pişirmiyorum.Malzemelerimizi dolduruyoruz, yapraklarımızı sarıyoruz ve tencereye diziyoruz. Domatesleri kesip dolmaların üzerini süsleyebilirsiniz. Salçayı ve zeytinyağını suyla karıstırıp biraz da tuzu ekleyip tencereye döküyoruz ki dibi tutmasın.Kapağı kapatıp pişmeye bırakıyoruz. Pirinçler piştiginde yemek hazır demektir.
Afiyet olsun...

31 Mayıs 2013 Cuma

Kedili Kapı Tutacağı

     Haftanın en güzel gününden herkese kocaman bir merhaba.. Gerçi uzuun zamandır haftanın sonuymuş, başıymış, ortasıymış, benim için pek fark etmiyor, çünkü raporlu oldugumdan okula gidemiyorum.. Malum ev telası ,yerleşme falan derken burayı da epey ihmal ettim, farkındayım... Ama hemen hergün girdim ve becerikli arkadaslarımın neler yaptıgını hergün izledim :)

      Gelelim benim maharetli ellerime :)  Eger sizin de açık durmayıp, siz açıp gittikten sonra arkanızdan gıcırtıyla kapanan, sinir bozan bir kapınız varsa, bu iş tam size göre.. Fikir benim değil, ,nternette gezinirken bulmusum ve yapılacaklar lisytesine eklemişim, ama uzun zaman önce oldugundan hangi siteden aldıgımı hatırlamıyorum.

     İlk yaptıgımda agzı gözü yoktu fakat o haliyle bana şeytanı andırdı :) geceleri falan baya korkunç oluyodu:)  sevimsizdi kısacası. Sonra keçeden agız burun kesip silikon tabanmcasıyla yapıstırdım. Kedi için ise kediye benzer iki simetrik parça kesip makinada etrafını gectim.
Ben içine kum doldurmustum.( Kafa kısmına kadar) Kafasında ise elyaf var. Kumasınız ince olursa kum, toz seklinde dökülüp evi kirletiyor. Sonra yapıp bana kızmayın :) Bu nedenle içine su şişesine su doldurup koyabilirsiniz.
 
 Herkese mutlu haftasonları diliyorum,
sevgiler....

14 Mayıs 2013 Salı

Bir Kars Klasiği: Patatesli Ekmek

    Herkese mutlu günler diliyorum. Bugun sizlerle bizim evde özel günlerde pişen bir ekmek tarifi vermek istiyorum.Ekmek dediğime bakmayın, aslında o tam bir çörek. Hem de öyle böyle bir çörek değil!
   Günlerdir canım acayip istiyordu, Allah razı olsun annem de beni kırmadı ve yaptı. Biraz yorucu olsa da piştikten sonra etrafa yayılan kokular bile bu yorgunluğu unutturmaya yetiyor inanın.
  Annem bu ekmeği babaannemden öğrenmiş. Ben de hatırlıyorum, bayramlarda yapardı babaannem.  Biz de afiyetle yerdik. Şimdi  annem aynı şekilde bayramlarda yapıyor. Her yiyen de mutlaka tarif istiyor. Hazır annem bugun yaparken, ben de boş durmadım ve sizin için fıtıgraflar çektim.
  Mutlaka yapmanızı tavsiye ediyorum.. Sonuçtan çoook memnun kalacaksınız, garantisi benim :)
  Gelelim yapılışına.. Öncelikle fotografları koyuyorum daha sonra malzemelerle birlikte nasıl yapıldıgını da dilim döndükçe anlatmaya çalışacagım...





Öncelikle hamurumuzu hazırlıyoruz. Hamur için gerekli malzemeler;
-4 su bardagı un
-yarım paket yaş maya
-1 su bardagı su
-1 yumurta (sarısını ayırıp akını koyun)
-1 çay kaşığı tuz.
    Hamurumuzu yogurup üzerini temiz bir bezle kapatıp mayalanması için bırakıyoruz. Hamurumuz kabarırıken biz ekmeğimizin içini hazırlayalım.
    4-5 tane orta boy büyüklükte patatesi haşlıyoruz. 2 orta boy kuru soganı yemeklik dogruyoruz. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup,çiğ soğanla karıstırarak eziyoruz. İçine dilediginiz kadar tuz koyabilirsiniz.
Hamurumuz mayalandıktan sonra, hamuru önce el yardımıyla açıyoruz. Mayalı hamur oldugu için açılması biraz çileden çıkarıcı olabiliyor.  Oklava yardımıyla bir müddet daha açıp üzerini yağlıyoruz.
     Daha sonra hamuru ortadan ikiye katlıyoruz ve bu katını da yağlıyoruz. Sonra dörde katlıyoruz ve bu katını da yağlıyoruz ve dörde katlanmış şekilde duran hamurun üzerine hazırladıgımız patatesli harcı koyuyoruz.Bohça şeklinde kapatıyoruz. Ve tepsimize seriyoruz. El yardımıyla aça aça bütün tepsiyi dolduracak büyüklükte bir hamur elde ediyoruz.
     Ayırdıgımız yumurta sarısını yogurtla karıstırıp üzerine sürdükten sonra önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırına koymadan önce çatalla birkaç yerinden delmeyi unutmayın, mayalı hamur oldugundan şişip patlamasın..
    Biz  annemle çay keyfi yapmaya hazırlanıyoruz :)  Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin, sevgilerimle........