20 Kasım 2012 Salı

Kayısı Marmelatı



 Kahvaltılık lezzetlerle devam ediyoruz. Ne zamandır dolapta duran ve yavas yavas boynunu büküp büzüşmeye başlayan kayısılarla yapıldı bu marmelat. Değerlendirmek isteyenler için gerçekten güzel bir tat. Malzemeler:

-1 kg kayısı
-1 kg toz şeker
-limon


Öncelikle kayısılarımızı yıkayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz. Tencereye aldıgımız kayısıları kısık ateste yumusayana kadar pişiriyoruz. Sulandıktan sonra üzerine şekerini ilave ediyoruz. Rengini alıp kıvamı koyulaşınca üzerine birkaç damla limon sıkıp bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz.Burda dikkat etmemiz gereken nokta; şeker ekledikten sonra kısık ateşte pişirmemek. Eğer kısık ateşte pişirirseniz marmelatınız fazla sulanır.
Afiyet olsun! Ellerinize sağlık!

Enfes Böğürtlen Reçeli


Günaydın!! Tam kahvaltı saatinde sizinle çok güzel bir kahvaltılık paylaşmak istiyorum. Bence reçellerin en güzellerinden biri. Yapımı da bir o kadar kolay.Hemen tarife geçeyim. Öncelikle yazın son aylarında gittiğiniz pikniklerde, dağda,bayırda, boş durmuyoruz,etrafımıza bakıp böğürtlen ağaçlarını talan ediyoruz:) Sonrasında olay aynen şöyle gerçekleşiyor:

- Yarım kiloya yakın böğürtlen
-Yarım kilo toz şeker
-Biraz limon


Böğürtlenleri yıkadıktan sonra tencereye alıyoruz,üzerine toz şekerimizi döküp ocağa koyuyoruz. Önce kısık ateşte şeker eriyene kadar pişiriyoruz. Şeker eridikten sonra ocağın altını açıp bir taşım daha kaynattıktan sonra birkaç damla limon sıkıyoruz. Bu aşamada reçelinizin üzeri köpüklenebilir. Bir peçeteyi açıp reçelin üzerine kapatıp bir ucundan çekerek kaldırırsanız bu köpüklerden kurtulabilirsiniz.Reçeliniz hazır!
Afiyet olsun!Ellerinize sağlık!

19 Kasım 2012 Pazartesi

Tatlı düşler!: Frambuazlı Merhabaaa!

Tatlı düşler!: Frambuazlı Merhabaaa!:              Ne zamandır aklımdaydı bir blog açmak,yaptıklarımı göstermek.Küçüklükten beri eve her gelen misafire sergiler dururdum yap...

Frambuazlı Merhabaaa!

   

 
     Ne zamandır aklımdaydı bir blog açmak,yaptıklarımı göstermek.Küçüklükten beri eve her gelen misafire sergiler dururdum yaptıklarımı,artık olayı büyütüp burdan yayınlamaya karar verdim :) Kısmet bugüneymiş. Umarım yaptıklarımla size bilgi ve fikir verebilirim.Sonunda amacıma ulaştığım için çok mutluyum..

   Gelelim ilk tarifimize.. Frambuazlı irmik tatlısı. Başka bir ismiyle Ahududulu irmik tatlısı da diyebiliriz. Ahududu gibi bir ismi varken neden Fransızcasını seçip onu kullanıyoruz bilmiyorum ama sanırım kulağa daha bi gösterişli geliyor:) Oldum olalı sütlü tatlıları çok severim,irmik tatlısı da bu tatlıların en başında gelir.Yaz aylarında yanında bir kaşık dondurmayla da çok lezzetli olur.Hem çok lezzetli hem de çok pratiktir. İşte tatlımız için gerekli malzemeler;


-1 litre süt
-7 yemek kaşığı şeker
-9 yemek kaşığı irmik
-1 paket vanilya
-1 yemek kaşığı margarin   (koymayabilirsiniz)
-1 su bardağı frambuaz


Süslemesi için;
-hindistan cevizi
-1su bardağı frambuaz
-1 çay bardağı su
-1 yemek kaşığı nişasta
-1 yemek kaşığı toz şeker
-antep fıstığı,yoksa ceviz ya da fındık

    Süt,irmik,margarin,vanilya ve şekeri tencereye koyup karıştırarak orta ateşte  karıştırarak pişiriyoruz. Pişmesine yakın için frambuazları atıyoruz.Üzeri göbek göbek olunca ateşten alıyoruz. Tabanını hafif ıslattığımız borcamın üzerine döküp, buzdolabına kaldırıyoruz. Tatlımız dolapta kıvamını alırken biz de sosunu hazırlamaya başlıyoruz.
  Sos için de frambuaz,su ve şekeri tencereye koyuyoruz. Orta ateşte pişirirken, başka bir kapta nişastayı sulandırıyoruz. Daha sonra onu da tencerenin için döküyoruz ve pişiriyoruz. Sosun rengi değişip koyulaşınca ateşten alıyoruz.Dolaptan tatlımızı çıkarıp bu sosu üzerine döküyoruz. Talının üzerini tamamen de kaplayabilirsiniz,benim yaptığım gibi şekil de verebilirsiniz. Daha sonra tatlımızı hindistan cevizi ve antep fıstığıyla süslüyoruz.
 Afiyet olsun! Ellerinize sağlık!